Samsung’un Galaxy Watch akıllı saatlerinde yer alan Biyoelektrik Empedans Analizi (BIA) sensörlerinin hassasiyet ve doğruluğu, ortak bir araştırmayla onaylandı.
Louisiana Üniversitesi, Pennington Biyomedikal Araştırma Merkezi ile Hawaii Üniversitesi Kanser Merkezi’nin ortak araştırma ekibi, Galaxy Watch akıllı saatlerden elde edilen vücut kompozisyonu verilerinin doğruluğunu değerlendiren önemli bir araştırma gerçekleştirdi. American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) dergisinde yayınlanan araştırma, Galaxy Watch akıllı saatlerdeki Biyoelektrik Empedans Analizi (BIA) sensörlerinin vücut kompozisyonu ölçümünde doğru sonuçlar verdiğini ortaya koyuyor.
Galaxy Watch’un ölçümleri yüzde 98 oranında doğruluk gösterdi
Araştırmada, giyilebilir cihazların kardiyovasküler hastalık ölümlerinin yaklaşık yüzde 60'ının nedeni olan obeziteyi önlemeye ve azaltmaya yardımcı olabileceği belirtilirken[1], öne çıkan bazı önemli bulgular ise şöyle oldu;
Galaxy Watch’un Biyoelektrik Empedans Analizi (BIA) ölçümü, yağsız kütle, yağ kütlesi, iskelet kası, bazal metabolizma hızı ve vücuttaki toplam su oranı ölçümünde yüzde 97-98 oranında doğruluk gösterdi.[2] BIA tarafından ortaya konan değerler, sağlık ve zindeliğin daha bütünsel bir tablosunu sunuyor. BIA ölçümü, iskelet kasları, bazal metabolizma hızı, su oranı ve yağ yüzdesi gibi vücutla ilgili temel ayrıntıları analiz ederek, yalnızca Vücut Kitle İndeksi'ni (VKİ) ölçmenin ötesinde, vücut ve fiziksel sağlıkla ilgili kapsamlı içgörüler ortaya koyuyor. Bireylerin özellikle giyilebilir cihazlardan elde edilen verilerle kendi sağlığını izleyebilmesi, kullanıcıların davranış modellerini anlamasını sağlarken, katılımcıların yaklaşık yüzde 60'ı fiziksel aktivitelerini artırdı.[3] Bunun yanında, giyilebilir cihazların hareketsiz kalma süresini ortalama 68 dakika kısalttığı da görüldü. Bedensel aktiviteyi ölçen giyilebilir cihazların etkilerine ilişkin meta-analiz, bu cihazların günde ortalama 2500 daha fazla adım atılmasını sağladığını gösteriyor.[4] [5]
Araştırma ayrıca, Galaxy Watch Active kullanıcılarının sağlık durumlarına ilişkin daha doğru bir tablo elde edebildiğini de gösteriyor. Verilerin doğruluğu, klinik testler mevcut olmadığında da kullanıcıların kendi davranışlarını değiştirebileceği anlamına geliyor. Bu sayede kullanıcılar evde, seyahat ederken veya uzaktan çalışırken diğer değerlendirmelerin mümkün olmadığı durumlarda, kendi sağlık durumlarını daha iyi takip edebiliyor.
Galaxy Watch vücut kompozisyonunu nasıl ölçüyor?
Galaxy Watch akıllı saatler, kullanıcılara yalnızca vücut kitle endeksi ölçümü değil aynı zamanda Biyoelektrik Empedans Analizi (BIA) ölçümü de sunuyor. BIA, bireysel sağlık ve zindeliğine ilişkin daha bütünsel bir tablo ortaya koyuyor. Vücut ve fiziksel sağlık durumuna ilişkin iskelet kasları, bazal metabolizma hızı, vücuttaki su oranı ve vücuttaki yağ yüzdesi gibi önemli ayrıntılarla ilgili doğru veriler sunuyor. BIA ölçümü genellikle spor merkezlerinde veya kliniklerde özel ekipman kullanılarak yapılıyor. Galaxy Watch sayesinde ise artık bu ölçüm doğrudan kişinin bileğinden erişilebilir hale geliyor. Kişinin amacı ister kilo vermek veya kas kütlesini artırmak, ister metabolizmasını hızlandırmak olsun, BIA ölçümü ilerleme, kontrol ve takip süreçlerinin tümünde yol gösterici bir görev üstleniyor.
[1] Çeşitli yazarlar, (25 yıl boyunca 195 ülkede fazla kilo ve obezitenin sağlığa etkileri) Health effects of overweight and obesity in 195 countries over 25 years. N Engl J Med 2017;377(1):13–27. [2] Bazal metabolizma hızı ve vücuttaki su oranı ölçümleri, yalnızca DXA bu indeksi sağlamadığından, bir oktapolar biyoelektrik empedans analizi ile karşılaştırıldı. [3] Dehghan Ghahfarokhi A, Vosadi E, Barzegar H, Saatchian V. The effect of wearable and smartphone applications on physical activity, quality of life, and cardiovascular health outcomes in overweight/obese adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Biol Res Nurs [accessed 2022 Aug 7]. doi:10.1177/10998004221099556. [4] Ellingson LD, Meyer JD, Cook DB. Wearable technology reduces prolonged bouts of sedentary behavior. Transl J Am Coll Sports Med 2016;1(2):10–7. [5] Ashur C, Cascino TM, Lewis C, Townsend W, Sen A, Pekmezi D, et al. Do wearable activity trackers increase physical activity among cardiac rehabilitation participants? A systematic review and meta-analysis. J Cardiopulm Rehabil Prev 2021;41(4): 249–56.
Kaynaklar:
1. Basın Bülteni
コメント