top of page
Haber Merkezi

Ericsson, 5G Bağlantılı Premium Hizmetlere Odaklanan Yazılım Araç Kitini Duyurdu

Yeni Radyo Erişim Şebekesi (RAN – Radio Access Network) ve Çekirdek (Core) özellikleri sayesinde, bağımsız 5G (5G Standalone) teknolojisinin, iletişim servis sağlayıcılarına (CSP’ler) sunduğu yeni iş fırsatları artıyor.

Ericsson , 5G Standalone ağ özelliklerini güçlendirmek ve farklılaştırılmış bağlantıyla premium hizmet sunabilmek için yeni bir yazılım araç kiti piyasaya sürdü. Bu araç kiti, yeni kullanım senaryolarının ortaya çıkması ve mobil kullanıcıların 5G deneyiminin kalitesine ilişkin beklentilerinin yükselmesi sebebiyle ağ kapasitesi ve performansına yönelik taleplerin arttığı bir zamanda geliştirildi.


Araç kiti, iletişim hizmeti sağlayıcılarının belirlediği yüksek performans standartlarına yanıt verebilmek için tasarlandı. Beklenen standartlar arasında yüksek verimlilik, güvenilirlik ve düşük gecikme gereksinimleri bulunuyor. Bu kullanım senaryoları arasında gecikmesiz mobil bulut tabanlı oyunlar, video konferans, canlı yayın, uzaktan kumandalı makineler/araçlar, kamu güvenliği hizmetleri ve gelecekteki XR (eXtended Reality) uygulamaları yer alıyor.

5G'nin yüksek hızı, düşük gecikme süreleri ve yüksek bant genişliği, bu tür deneyim odaklı kullanım senaryolarını daha mümkün kılıyor. Ancak, gelişmiş ve çeşitlendirilmiş kullanım senaryolarının artması, şebekenin farklı performans düzeylerini sunabilmesini daha karmaşık hale getiriyor. Daha talepkar uygulamalar ortaya çıktıkça, kablosuz bağlantı için de her duruma uygun tek bir yaklaşımdan ziyade farklı alternatifleri keşfedilmesi gerekiyor.


Ericsson 5G RAN Ürün Grubu Başkanı Sibel Tombaz: “Ericsson, küresel 5G teknolojisindeki lider konumuyla bağlantı imkanlarını dünyanın her köşesine ulaştırıyor. Bağlantıyı yeniden şekillendiriyor, hizmet seviyesi anlaşmalarıyla "en iyisini yapma" vizyonumuzla premium deneyimlere geçişi kolaylaştırıyoruz. Yenilikçi yazılım araç kitimiz, müşterilerimizin farklılaştırılmış bağlantı ile gelişmiş 5G uygulamalarına erişebilmesini sağlıyor. Böylelikle hem talebe dayalı hizmetlerde mükemmelliği garanti ediyor, hem de platform olarak şebeke vizyonumuza doğru emin adımlarla ilerliyoruz.”


Son Ericsson ConsumerLab raporuna göre akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 20'si farklılaştırılmış bir 5G bağlantısı istiyor. Premium bir bağlantı kalitesini önemseyen bu kitle, daha yüksek şebeke performansı sağlayacak bir 5G planı için yüzde 11 oranında bir fark ödemeye hazır.


Ericsson’un yenilikçi yazılım araç kitinde Masif Çoklu Giriş Çoklu Çıkış (mMIMO), Gelişmiş RAN Dilimlemesi, Süre Açısından Kritik İletişim ve 5G Çekirdek gibi gelişmiş özellikler yer alıyor. Performansı sadakat, değer ve büyümeye dönüştüren bir şebeke platformu oluşturmak amacıyla üç yönlü bir yaklaşımı destekleyen araç kiti, bu kapsamda mobil geniş bant hizmetleri için üstün performans sağlamayı hedefliyor. Aynı zamanda yeni ve gelişmiş tüketiciler ve kurumsal kullanım senaryoları için farklılaştırılmış deneyimler sunmayı amaçlıyor. Bu iki temel üzerinde şebeke API'leri aracılığıyla talebe dayalı olarak programlanabilen bir şebeke performansı yaratmayı görev ediniyor.


Yazılım araç kitinin sunduğu temel özellikler:

· Kanal duyarlı Çok Kullanıcılı Çoklu Giriş Çoklu Çıkış (MU-MIMO) eşleştirmesi ve kullanıcı hızına bağlı olarak ideal hüzmeleme (beamforming) için geliştirilmiş Masif Çoklu Giriş Çoklu Çıkış (mMIMO) yazılım algoritmaları. Bu yazılımlar yüksek yük altında yüzde 10'a kadar verim kazancıyla orta bant dağıtımlarında kapasiteyi daha da artırırken, aynı zamanda yüksek güvenilirlik ve düşük gecikme süreleri gerektiren yeni hizmetlerin daha sorunsuz bir şekilde devreye alınmasına olanak tanıyor.

· 1 milisaniye (ms) hedef yanıt süresine ulaşabilmek amacıyla Otomatik Radyo Kaynak Bölümlendirmesi (Automated Radio Resource Partitioning) ve Hız ve Gecikme Kontrolü Planlaması (Delay Control Scheduling) için amaca dayalı otomasyon sağlayan gelişmiş RAN Dilimlemesi. Gerçek zamanlı otomasyon sayesinde hizmet seviyesi anlaşmalarında (SLA’lar) verimli performans sağlıyor.

· Ağ tıkanıklığı sırasında ve zayıf radyo koşullarında dahi üstün deneyim kalitesi sağlamak için İzinleri Yapılandırılmış Yer-Uydu Hattı (Uplink Configured Grant) ve L4S (Düşük gecikme süresi, Düşük kayıp, Ölçeklenebilir Verim) ile Süre Açısından Kritik İletişimde daha tutarlı hale getirilmiş düşük gecikme süreleri. Yüksek yük altında gecikme süresinde 90 milisaniyeye kadar iyileşme sağlıyor.

· 5G Çekirdeği'nde kullanıcıların cihazlarına gelecek bildirimler yoluyla mevcut aboneliklerini ek paketler alarak hızlandırmalarına ve aynı zamanda belirli abonelik paketlerinde L4S'yi etkinleştirerek gelir kaynağına çevirmelerine olanak tanıyan yükseltme imkanları ve L4S desteği sunuyor.


Deutsche Telekom Ağ Farklılaştırma ve Yakınsama Başkan Yardımcısı Changsoon Choi: “Deutsche Telekom'daki yeni ve farklılaştırılmış hizmetler geliştirmeye odaklanıyoruz. Ericsson ve ortaklarıyla birlikte çalışarak düşük gecikme sürelerinin getirdiği deneyim kalitesinin faydalarını ortaya koyduk ve ekosistemi bu alanda aktif olarak ileriye taşıdık. Bu avantajları müşterilerimize sunmaya hazırırz. Ericsson'un RAN yazılım araç kitine 5G'de şebeke dilimlemeyi ve L4S'yi dahil etmesinin heyecanını paylaşıyoruz.”


IDC Nesnelerin İnterneti ve Telekom Ağ Altyapısı Araştırma Müdürü Patrick Filkins: “Ericsson, iletişim servis sağlayıcıların farklılaştırılmış 5G bağlantısıyla yeni ve premium hizmetleri sunmasını destekliyor. Aynı zamanda bu hizmetlerin verimli bir şekilde sunulması için ihtiyaç duydukları araçları sağlıyor. Bu yeni RAN ve Çekirdek yazılım özellikleri, iletişim servis sağlayıcılarının garantili hizmet seviyeleri ile 5G fırsatlarını gerçeğe dönüştürmelerini sağlayacak.



Kaynaklar:

  1. Basın Bülteni





0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page