Bulutlara uçan ve onları yağmur üretmeye teşvik için elektrik şoku veren dronların Birleşik Arap Emirlikleri' nde test edilmek üzere olduğu belirtildi.
Ülke halihazırda bulut tohumlama teknolojisini kullanıyor ve yağışları teşvik etmek için tuz atıyor ancak BAE' de yılda sadece 100 mm olan ortalama yağış yeterli gelmiyor. Hükümet 2017'de dokuz farklı yağmur iyileştirme projesine 15 milyon dolar (10,8 milyon sterlin) sağladı.
Proje üzerinde çalışan Reading Üniversitesinden Prof. Maarten Ambaum, projenin bulut damlacıkları üzerindeki elektrik yükü dengesini değiştirmeyi hedeflediğini açıkladı. Verdiği demeçte, "BAE'de su tablası sert bir şekilde batıyor ve bunun amacı yağışlara yardımcı olmaya çalışmaktır."
Yine de ülkede "bol miktarda bulut var", bu yüzden planın, statik elektrikle karşılaştığında "kuru saçların tarağa dönmesi gibi" içlerindeki su damlacıklarını birleşip birbirine yapışmaya ikna etmek olduğunu söyledi. "Damlalar birleşip yeterince büyük olduğunda, yağmur gibi düşecekler."
BAE'nin yağmur artırma bilim araştırma programının direktörü Alya Al-Mazroui "Bir dizi elektrik yükü emisyonu enstrümanı ve özelleştirilmiş sensörlerle donatılmış olan bu dronlar, alçak irtifalarda uçacak ve moleküllere, havaya çökelmeyi teşvik etmesi gereken, bir elektrik yükü gönderecek."
Görünen o ki Araplar da bizim gibi kuraklığa karşı bilimsel önlemler almaya çalışıyorlar.
Kaynak:
Commentaires