top of page

AKKUYU NGS PERSONEL EĞİTİM PROGRAMINA KATILMAK İSTEYEN ADAYLARIN GİRİŞ SINAVLARI YAPILDI

  • Haber Merkezi
  • 14 saat önce
  • 3 dakikada okunur

2025-2026 eğitim yılındaki programa Türkiye’den 70 kişi katılacak

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) personel eğitimi  programında talep edilen alanlarda Rusya’daki üniversitelerin yüksek lisans programlarına aday kabulü için giriş testleri tamamlandı. Çevrim içi mülakatları, programa katılan Rus üniversitelerinin öğretim üyeleri yaptı.


AKKUYU NÜKLEER A.Ş, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’nin inşası kapsamında, Rusya ve Türkiye arasında imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma’da öngörülen Türk uzmanların eğitimi konusundaki taahhütlerini yerine getirmeye devam ediyor.

2025-2026 eğitim öğretim yılında, nükleer ve ilgili uzmanlık alanlarında Türk uzmanlara yönelik eğitim programında 70 yer tahsis edildi. Türk bilim, teknoloji ve enerji üniversitelerinden lisans derecesiyle mezun olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eğitime kabul edilecek.


2025 yılında eğitim programına katılan Rusya’daki üniversitelerinin sayısı, yeni ve talep gören eğitim alanlarına uygun olarak arttı. Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi MEPhI (NRNU MEPhI) ve Ulusal Araştırma Üniversitesi MPEI'ye (NRU MPEI) ek olarak, Ulusal Araştırma Üniversitesi Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi (BMSTU) ve Kazan Devlet Enerji Mühendisliği Üniversitesi (KSEU) de öğrenci alımlarına başlıyor. Türkiye’de yapımı süren Akkuyu NGS için personel yetiştirme hedef programına katılan üniversiteler, Rusya’daki araştırma üniversiteleri arasındaki sıralamalarda lider konumda yer alıyor.


AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdürü Sergei Butckikh, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin işletme personeli eğitim programı için aday kabulünün 15’incisini tamamlıyoruz. Şu anda kabul komisyonları, giriş sınavlarının sonuçlarını değerlendiriyor ve yakın zamanda yeni eğitim yılında programa katılacak 70 kişi seçilecek. Programa katılanlar, ‘Nükleer Fizik ve Teknolojiler’, ‘Isı Enerjisi ve Isı Mühendisliği’, ‘Elektrik Enerjisi ve Elektrik Mühendisliği’,’Soğutma, Kriyojenik Teknik ve Yaşam Destek Sistemleri’ gibi NGS’de talep edilen teknik uzmanlık alanlarında öğrenim görecek. İlgili sektörlerde uzmanlaşmış üniversitelerde verilen yüksek kaliteli eğitim ve faaliyette olan nükleer güç santrallerinde yapılan uygulamalı stajlar, nükleer güç santrallerinin güvenilir bir şekilde işletilmesini sağlayacak yüksek nitelikli mühendisler yetiştirmemizi sağlıyor. Eğitim programı aracılığıyla Rosatom, Rus tasarımı modern NGS'lerin işletilmesinde benzersiz yetkinlikleri Türkiye'ye aktarıyor” dedi.


Akkuyu NGS için personel yetiştirme programları 2011 yılından bu yana devam ediyor. Türkiye’nin gelecekteki nükleer mühendislerinin eğitim masrafları AKKUYU NÜKLEER A.Ş. tarafından karşılanıyor. AKKUYU NÜKLEER A.Ş. ayrıca, eleme aşamasını başarıyla geçen ve üniversitelere kabul edilen tüm öğrencilere burs, vize desteği, sağlık sigortası ve her yıl İstanbul–Moskova–İstanbul ve Ankara–Moskova–Ankara güzergâhında gidiş-geliş uçak bileti ile havaalanından transfer sağlıyor. Rusya'daki bir üniversitede eğitimlerini başarıyla tamamlayan mezunlar, AKKUYU NÜKLEER A.Ş tarafından istihdam ediliyor.

 

Bilgi notu:

Akkuyu NGS İşletme Personeli Eğitim Programına katılan üniversiteler hakkında

“MPEI” Ulusal Araştırma Üniversitesi enerji, radyo mühendisliği, elektrik-elektronik ve bilgi teknolojileri alanında Rusya’nın önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri. MPEI gelişmiş bir altyapıya sahip: 12 enstitü, 100’den fazla araştırma laboratuvarı, deneysel imalat tesisi, eğitim amaçlı termik santral, ülkenin en büyük bilimsel kütüphanesi ve yenilenebilir enerji için Ar-Ge ve pilot proje uygulama tesisi. Üniversitede 25 alanda 20 binden fazla lisans ve lisansüstü öğrenci öğrenim görüyor.


Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi Moskova Mühendislik ve Fizik Enstitüsü, Rusya'daki en iyi üniversitelerden biri. Üniversite, bilim, bilişim ve ekonomi başta olmak üzere yüksek teknoloji sektörleri için seçkin uzmanlar yetiştiriyor. NRNU MEPhI, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un personel istihdamı ve nükleer endüstriye bilimsel ve yenilikçi destek için stratejik ortağı ve temel üniversitesi olma niteliğine sahip. 11 enstitüden oluşan üniversite, laboratuvarlar, kütüphane ve teknopark olmak üzere modern araştırma altyapısını bünyesinde bulunduruyor. Binlerce öğrenci, ülkenin en iyi öğretmenleri ve bilim insanlarının rehberliğinde 29 eğitim alanında eğitim görüyor. NRNU MEPhI, 2011 yılından bu yana Akkuyu NGS için Türk uzmanları yetiştiriyor.


Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi (BMSTU), Rus ulusal araştırma üniversitesi, bilim merkezi ve Rusya halklarının kültürel mirasının önemli bir tesisi. 70'ten fazla uzmanlık alanında eğitim veriyor. Faaliyette olduğu süre boyunca üniversitede 200 binin üzerinde mühendis eğitim gördü. RAEX'e göre, Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi Rus üniversitelerinin genel sıralamasında altıncı sırada yer alıyor.


Türkiye Cumhuriyeti ile istikrarlı ekonomik ve kültürel bağları olan Tataristan Cumhuriyeti'nin başkentinde bulunan Kazan Devlet Enerji Üniversitesi (KSPEU), Rusya’nın üç enerji mühendisliği alanında uzmanlaşmış üniversitesinden ve eğitim, teknik donanım, bilim ve eğitim süreçleri açısından liderlerinden biri. KSPEU; çeşitli üretim, bilim ve teknoloji alanlarında uzmanların yeniden eğitimini ve ileri eğitimini sağlıyor.



Kaynaklar:

  1. Basın Bülteni





Comments


bottom of page